Haarloos en behaard, broer en zus
Geen enkel hondenras kent zo'n verschil in varieteit binnen het ras dan de Chinese (Gekuifde) Naakthond. De één zonder haar op het lijf, de ander met een lange, glooiende vacht over heel het lichaam, ook wel de Powder Puff genoemd.
Waar het ras oorspronkelijk vandaan komt en waar het zou zijn ontstaan is nooit echt duidelijk geworden. Het ras bestaat al eeuwen en wordt omgeven door mythen en legenden. Hoe, waarom en door wie de honden in China zijn aangekomen is net zo onduidelijk,
maar de oorsprong van het ras zoals wij het nu kennen zou daar liggen.
Stamboek

Aan het eind van de 19e eeuw verschenen de eerste Chinese Naakthonden op hondenshows. Rond 1930 werd begonnen met het aanleggen van een stamboek en rond 1950 werd er begonnen met het serieus fokken van het ras
zoals we het nu kennen. Vanaf die tijd kreeg het ras ook langzamerhand wat meer bekendheid.
Karakter
De Chinese Naakthond is een hond die zich redelijk makkelijk kan aanpassen aan het gezinsleven. Hij kan een beweeglijke hond zijn, energiek en vliegensvlug en één die een dag rust op z'n tijd toch ook wel kan waarderen.

Hij begrijpt al snel wat er van hem verlangt wordt al kan hij zo af en toe ook zeer eigenwijs doen waar hij zelf zin in heeft.
Hij geniet van aandacht en kan van alles verzinnen om dat dan ook te krijgen.
Zijn liefde is speciaal gericht op zijn gezin en er zijn erbij die dat uitbreiden met elk (menselijk) wezen dat ze tegenkomen. Anderen zijn weer eenkennig / terughoudend tegenover vreemden, doch agressief gedrag hoort niet getolereerd te worden.
Goed socialiseren vanaf de puppytijd is aanbevolen. Gedurende de pubertijdsmaanden zou het vermijden/negeren van negatief gedrag in mijn opinie het beste zijn. Pas na de pubertijd kan de ware aard van de hond echt goed bepaalt worden.