Standaard F.C.I. Nr: 234
Nationaliteit: Mexico
Publicatiedatum van de originele standaard: 09-08-1999
Gebruiksdoel:
 • standaard: waakhond
 • middelmaat: waakhond
 • miniatuur: gezelschapshond

 • F.C.I. classificatie:
  Groep 5 (spitzen en oertypen)
  Sectie 6 (oertypen)
  Zonder werkproef

  Karakter:
  Een kalme, stille hond, vrolijk en attent, alert. Waakzaam t.o.v. vreemden en een goede waakhond. Uitstekende huishond.
  Algemeen voorkomen:
  Een zeer aantrekkelijke hond. Zijn meest opvallende en belangrijkste eigenschap is het ontbreken van haar en een gladde zachte huid.
  Zijn lichaam heeft harmonieuze proporties, borst is breed, ribbenkast geeft voldoende ruimte, ledematen en staart zijn lang.

  Verhoudingen:
  De lengte van het lichaam is in verhouding met de schofthoogte 10:9.
  Teven mogen iets langer zijn dan de reuen. Honden met lange smalle lichamen en korte ledematen worden minder gewaardeerd.
  Hoofd
  Schedel (Craniale zone)
  Naar zijn wolftype; zijn schedel is wijd en sterk maar toch elegant. Smaller wordend naar de voorsnuit toe. De achterhoofdskam is nauwelijks zichbaar.
  Stop: De stop is licht maar toch duidelijk gedefinieerd. »n profiel zijn de bovenlijnen van de voorsnuit nagenoeg parallel aan die van de schedel.

  Het aangezicht:

  Neus:
  Bij donkere honden een hele donkere neus. Bij honden met bronzen of gele huid mag de neus roze of bruin zijn. In gevlekte honden mogen ongepigmenteerde delen bestaan.

  Voorsnuit:
  Vanaf de zijkant gezien, recht . Boven en onderkaak sterk ontwikkeld.

  Lippen:
  Strak.

  Kaken en tanden:
  De snijtanden sluiten in een strak schaargebit. Onder- en bovenbeet of andere abnormale posities van de kaken moeten gecatagoriseerd worden als een ernstige fout. De absentie van molaren en premolaren wordt niet als fout aangerekend.

  Wangen:
  Nauwelijks ontwikkeld.

  Ogen:
  Van middelmatige grote, amandelvormig. Ze drukken levendigheid en alertheid uit. De kleur van de ogen hangt samen met de kleur van de huid en varieerd van zwart, bruin, rood-bruin naar amber en geel.
  Zo donker mogelijk heeft de voorkeur en de ogen moeten beide dezelfde kleur hebben.
  De kleur van de oogleden varieerd van zwart naar bruin of grijs. Blekere kleuren of roze is toegestaan maar worden niet gewaardeerd.

  Oren:
  De oren zijn lang, groot en expressief. Zeer elegant en van een fijne structuur. Ze zijn gelijkend aan vleermuisoren. Wanneer de hond alert is staan zij altijd rechtop. De oren vormen staand een hoek van 50 tot 80 graden met het horizontale vlak. Honden met gecoupeerde of hangende oren worden gedisqualificeerd.

  Nek:
  Bovenlijn:
  Hoog gedragen en licht gebogen.
  Lengte:
  In verhouding lang.
  Vorm:
  Slank, flexibel en zeer elegant.
  Huid:
  De huid op de nek is stevig, elastisch en strak aansluitend zonder keelhuid. Puppies hebben rimpels/vouwen in hun nek die met het ouder worden verdwijnen.

  Lichaam
  Stevig gebouwd.

  Schoft:
  Niet duidelijk gedefinieerd.

  Rug:
  De toplijn ziet er compleet recht uit. Honden met een holle rug (lordose) of bolle rug (xyphose) of die met een lange smalle rug zijn ongewenst.

  Lendenen:
  Sterk en gespierd.

  Kroep:
  Licht convex van de zijkant gezien. De hoerk maakt ongeveer 40 graden met het horizontale vlak. De kroep is sterk gebouwd, gespierd en licht afgerond.

  Borst:
  Van de zijkant gezien, lang en diep en reikend tot de elleboog. De ribben zijn ligt gebogen maar nooit vlak. Van de voorkant gezien , de voorborst is voldoende wijd maar de top van het borstbeen mag niet uitsteken.

  Beneden profiel:
  De onderlijn is elegant. Het begint aan de borst en volgt de gespierde en opgetrokken buik in een rijzende lijn.

  Staart:
  Lang, dun en met wat borstelachtig haar. Laag aangezet, reikend tot de hak en smaller wordend naar de punt. In beweging is de staart hoog gedragen in een boog, maar nooit over de rug gebogen. In stand hangt de staart omlaag eindigend in een lichte haak. In sommige omstandigheden is de staart strak onder de buik gedragen wat op schuwheid duidt.

  Ledematen
  Voorhand:
  Vanaf het front gezien zijn de voorbenen recht, verticaal, in goede proportie en van goede lengte en in relatie tot het lichaam.

  Schouders:
  Plat en gespierd. De beste hoeking van de schouder is die die de opperarm toelaat een vrije en elegante beweging en een lange pas te maken.

  Ellebogen:
  Sterk. Strak aansluitend aan de borstkas nooit naar buiten gedraaid.

  Gangwerk:
  In overeenstemming met zijn hoekingen heeft de hond een elegante springerige stap. Draf is snel en vloeiend, hoofd en staart hoog gedragen.

  Achterhand:
  Van achteren gezien zijn de achterbenen beslist recht en parallel. De hoeken van de heup met het bovenbeen, het onderbeen met de hak, zijn open om een vrije sterke beweging te waarborgen van de achterhand. Koehakkigheid moet zwaar aangerekend worden. Nooit een nauw achterwerk.

  Bovenbeen:
  Sterk en goed gespierd.

  Voeten:
  Voeten van middelmatige grootte (hazenvoet). De tenen, opgekromd en dicht bij elkaar, hebben borstelachtig haar. De nagels zijn kort en zwart in dieren met zwarte huid, lichter bij de honden met lichtere huidskleur. De voetzolen zijn hard en resistent tegen alle soorten grondoppervlakken. De vliezen tussen de tenen zijn goed ontwikkeld. Wolfsklauwen moeten worden verwijderd van alle vier de ledematen.

   
  Huid:
  Door het ontbreken van haar is de huid in dit ras een speciaal kenmerk. Het is zacht en zeer aangenaam om aan te raken. Het voelt warmer aan dan een gewone hond omdat het direkt warmte afvoert.
  De huid vraagt meer verzorging omdat het geen natuurlijke bescherming heeft tegen zonlicht en andere extreme weersomstandigheden. Littekens mogen niet aangerekend worden. De honden zweten door hun voetzolen.

  Vacht:
  Het meest opmerkzame en aparte van dit ras is het ontbreken van haar. Toch heeft de hond meestal wat kort borstelachtig haar van welke kleur dan ook op voorhoofd en nek. Dit haar mag nooit een lange kuif vormen van zacht haar. Ruw haar wordt ook vaak gezien op de voeten en aan het puntje van de staart. Als er geen haar aanwezig is, is dit geen fout. Honden met lang haar worden gedisqualificeerd.

  Kleur:
  Geheel gekleurde honden en donkere kleuren worden geprefereerd. De kleuren varieŽren van zwart naar zwartgrijs, lichtgrijs, roodachtig, lever, brons tot goudachtig geel. Gedeeltelijk gekleurde honden komen ook voor, evenals wit gevlekte.

  Hoogte
  Er zijn drie hoogtes, deze gelden zowel voor de reu als de teef.

  Standaard: 45 tot 55 cm. Hoogte tot 60 cm is toegestaan bij uitmuntende honden.
  Middelmaat: 35 tot 45 cm
  Miniatuur: 25 tot 35 cm

  Honden groter dan 60 cm en kleiner dan 25 cm worden gedisqualificeerd.
  Fouten en diskwalificaties:
  Alle afwijkingen van voorgaande punten zijn een fout en moeten evenredig de ernst van de fout bestraft worden.

  Fouten:
  zeer breed hoofd
  lichte ogen, ronde vorm of uitpuilend
  keelhuid
  een lang lichaam met korte poten
  korte staart
  wolfsklauwen
  losse huid met vouwen en rimpels
  haar op delen die niet genoemd worden in de staandaard
  gebrek aan pigment (albino)
  timide of agressieve hond

  Disqualificerende fouten:

  over- of onderbeet
  gecoupeerde of hangende oren
  gecoupeerde staart
  honden met haar over hun gehele lichaam
  lange zachte kuif
  hoogte groter dan 60 cm of kleiner dan 25 cm

  NB: Reuen moeten twee normale testikels in het scrotum ingedaald.
  Vertaling: Sonja Kolijn.