De Peruaanse naakthond staat ook bekend als de Peruvian Inca Orchid en in het engels de Peruvian Hairless. In eigen land heet het ras officieel Perro sin Pelo del Peru maar heeft tal van andere namen. De bekendste zijn Viringo, Perro Chimú, Perro Calato. Ook wordt het ras vaak Perro Chíno genoemd.

De Peruaan komt in ons land nog niet veel voor. Het is een gezelschapshond die ook waakt en enig jachtinstinct heeft.
Vanwege zijn geschiedenis die ver terug gaat in de tijd valt het ras onder de oertypen. Zijn gedrag en karakter is ook nog erg natuurlijk waardoor hij liefst een baas heeft met kennis van de hondentaal.

Het allerkenmerkenst van het ras is natuurlijk het ontbreken van haar op het lichaam. Alleen op bepaalde delen mogen de honden wat kort en stug haar hebben. (zie rasstandaard).
Deze hond komt voor in 3 maten: klein, middel en groot.


Klein: 25 - 40 cm / 4 - 8 kg

Middel: 40 - 50 cm / 8 - 12 kg

Groot: 50 - 65 cm / 12 - 25 kg
De Perro Peruano Peludo
De Perro Peruano Peludo is onze mooie Spaanse term voor de behaarde variant van dit ras. Letterlijk gewoon Peruaanse behaarde hond. Qua karakter gewoon 100% Peruaan en qua uiterlijk een hele mooie atletische hond.

In nagenoeg ieder nest Peruanen komen ook behaarde honden voor. Deze behaarde honden zijn geen fokfout, maar inherent aan het ras.
Wat andere fokkers ook mogen beweren, het is niet mogelijk enkel haarloze honden te fokken. Elke haarloze Peruaan bezit namelijk ook een gen voor volkomen behaardheid. Wanneer deze 2 genen van beide ouders samen komen, zal daar een volledig behaarde pup uit ontstaan, een Perro Peruano Peludo.
Deze behaarde honden zijn volgens de standaard niet erkend. De erkenning komt er wel spoedig aan (waarschijnlijk 2011).

De vacht is die van een normale behaarde hond. Dus niet als de powder puff bij de Chinese naakthond. De vacht varieert van kortharig als bij bv een Greyhound tot een Beagle tot langharig als bij een Kooikerhondje of Border Collie.
De kleuren zijn heel divers. Van brindle en zand tot zwart en black and tan. Driekleur ziet men ook regelmatig.
De behaarde honden krijgen wel een stamboom (met vermelding Niet Erkende Variëteit) maar er kan niet mee geshowd worden (in sommige landen zoals Frankrijk wel).
Karakter
De Peruaan is met een goede training redelijk gehoorzaam en doet graag dingen met zijn baas. Van karakter is de hond erg zacht dus het vergt ook een zachte aanpak. Slaafs zijn de honden nooit.

De Peruaan is qua karakter een windhondtype, zijn liefde moet je verdienen. Het zijn geen honden die voor de lol kunstjes op gaan voeren. In standaarden staan ze beschreven als gereserveerd nobel en liefhebbend maar onafhankelijk.
De Peruaan is ook een zeer alerte hond. Je hoeft hem echt niet te wijzen op geluidjes en bijvoorbeeld vogeltjes. De Peruaan heeft een jachtinstinct maar met training is dit over het algemeen goed te begeleiden. Ze zijn waaks en gereserveerd naar vreemden.

De Peruaan is vaak nog heel primitief in zijn gedragingen. Je moet ze hebben meegemaakt om hier een voorstelling bij te kunnen maken.