Amerikaanse Haarloze Terrier
De AHT is de nieuwste van de haarloze rassen. Eigenlijk is het een mutatie van de Rat Terriėr.
In Europa zijn ze nog erg onbekend, worden net als de andere naakthondenrassen steeds bekender.

Het karakter is dat van de Terriėr maar dan iets milder, ze zijn echt gefokt als huishond en later ook als showhond.
Het ras is buiten Amerika nog niet erkend, dus er kan niet mee geshowd worden in Nederland. In Amerika is het ras sinds 1 januari 2004 erkend door de United Kennel Club (een van de 3 grote nationale kennel clubs in de VS).

Opvallend aan deze honden is het totaal ontbreken van haar, zelfs op de kop. De huid is anders dan van de overige naaktrassen, zachter en vetter. (Denk daarbij aan de naaktkat).

Net als ieder ras, zal de AHT ook zijn specifieke problemen met de gezondheid kennen, maar daar is weinig over te vinden. Het is echter aannemelijk dat deze honden te kampen hebben met dezelfde gezondheidsmoeilijkheden als die veel voorkomen bij Terriėrs, vanwege hun directe afstamming van dit ras en het hoge inteelt percentage. (Denk aan patella luxatie).
De behaarde AHT

Anders dan bij de rast van de hier besproken rassen, is het gen voor naaktheid bij AHT's niet dominant (sterk), maar recessief (zwak).
Praktisch betekent dit, dat een kruising van 2 naakte honden 100% haarloze pups geeft. Een kruising van 2 behaarde honden kan ook behaarde pups als deze behaarde honden ook drager zijn van het naakte gen. Behaard x naakt kan ook naakt en behaard geven.

De pups worden geboren met haar, maar dat valt na een paar dagen helemaal uit. De honden behoren echt helemaal kaal te zijn. Tegenwoordig zijn er in de US toch ook problemen met AHT die te veel haar hebben.

N.B : Helaas kan ik niks uit eigen ervaring vertellen, ik heb er nog niet vaak een AHT in levende lijve mogen aanschouwen. Als iemand ervaring voor mij heeft uit de eerste hand, wil ik dit graag verwerken op deze site. Alle informatie is welkom.
Karakter
Informatie en eigen ervaringen zijn meer dan welkom!
Deze haarloze terriėrs moeten een levendig en actief voorkomen hebben. Een beetje terughoudendheid is geaccepteerd. Agressie is een fout.