Pearls, een hardnekkig sieraad.


Powder Puff - volledig behaarde Chinese Naakthond
De verzorging van de Chinese Naakthond kan sterk afhankelijk zijn van het type huid van de individuele hond. Huidproblemen uiten zich vooral door blackheads, pearls en irritatieplekken.

Vooral jonge honden kunnen te maken krijgen met acne. Men kan er voor kiezen allerlei smeerseltjes, shampoo's en cremes in huis te halen en ze allemaal uit te proberen met alle gevolgen van dien. Men kan er ook voor kiezen niets anders te doen dan een aantal weken geduld te hebben en zo min mogelijk in te grijpen. Veelal verdwijnt de uitslag weer vanzelf. Een antibacteriele (hand)zeep kan de huid tussendoor tot rust brengen met een bad eens in de 2-3 weken.

Powder Puff
De volledige behaarde Chinese Naakthond met (lange) boven- en ondervacht. Het gezichtje wordt veelal geschoren, soms zelfs tot op het borstbeen.
Ook in de Powder Puff komen verschillende mate van behaardheid voor. Van de korte 'veil' coats zoals we ze vroeger vaak zagen tot lang haar dat tot op de grond kan reiken.
Regelmatig voorzichtig het haar uitkammen kan veel leed in de zin van klitten voorkomen.

Kou
De honden kunnen goed tegen de kou en hoeven alleen met extreem lage temperaturen of weinig beweging beschermd te worden tegen de kou met een jas die de belangrijke organen warm houdt.

Veel honden hebben de neiging te gaan staan bibberen. Dit is een automatisch mechanisme om warmte te genereren. De honden bibberen dus om het juist niet koud te krijgen. Dat ze het niet te koud hebben blijkt wel als ze een interessante soortgenoot tegenkomen waar ze mee kunnen rennen en spelen. Van het rillen is dan weinig meer te zien.
Zon

Zonlicht kan wonderen verrichten met onrustige huidjes. De hond rustig laten wennen aan de zon al vroeg in het voorjaar kan de kans op verbranding later in het jaar beperken. Mocht de hond rood wordt in de zomerzon, dan kan men de hond in de schaduw plaatsen en/of de rode plekken beschermen met bijv. uiercreme wat redelijk onschuldig is voor ieder type huid. Ook een t-shirt kan verlichting brengen.
Olie, vettige substanties en zonnebrandcreme smeren de poriŽn dicht waardoor vuil zich onderhuids ophoopt en de uitslag enkel verergerd of terugkomt. Voorkomen is ook bij de Chinese Naakthond beter en makkelijker dan genezen.

To shave or not to shave
Men kent bij dit ras een aantal gradaties in beharing, van licht tot zwaar behaard (geen Powderpuff). Tegenwoordig zien we nog maar zeer weinig Chinese Naakthonden die niet bekent zijn met de tondeuse.
Deze gradaties hebben in de loop der jaren wat namen gekregen als True Hairless, Medium Hairless, Hairy Hairless en Very Hairy Hairless. Enkel in welke groep een hoeveelheid haar op het lichaam geplaatst dient te worden,
daarover lopen de meningen sterk uiteen.
In welke groep men een hond ook plaatst, om een echt haarloos lichaam te krijgen dient menig Chinese Naakthond geschoren te worden.
Een Chinese Naakthond op de show behoort geheel vrij van haar en stoppels te zijn op het lichaam. Het is natuurlijk aan de eigenaar zelf wat men doet buiten het showgebeuren om. Scheren mag, het is absoluut geen must.
In tegenstelling tot de Powder Puff
behoort een Chinese Naakthond geen ondervacht te hebben.