Mexicaanse naakthond

Groot - Middel - Klein
De Mexicaanse naakthond of Xoloitzquintli is de nationale hond van Mexico. Andere namen zijn Perro sin Pelo de Mexico, Tepeizeuintli, Itzquintle of Mexican Hairless Dog.
De naaktheid is het meest in het oog springende kenmerk, lichte stugge beharing is echter toegestaan op de kop, voeten en staart.

Het ras komt in 3 maten voor : miniatuur (25-35 cm), middel(36 tot 45 cm) en groot (46 tot 60 cm). De huidkleur kan verschillen van zwart, olifantgrijs tot brons en wit. Ook komt een vlekkenpatroon regelmatig voor. Albinisme is niet toegestaan.

In de omgang is de hond een kalme, stille maar vrolijke hond, die attent is en alert. Waakzaam tegenover vreemden en een goede waakhond. Het is een uitstekende huishond.
Door voorgeschiedenis en raseigenschappen is het ras ingedeelt bij de oertypen. Zijn gedrag en karakter is nog erg natuurlijk waardoor hij liefst een baas heeft met kennis van de hondentaal. Het is een zachtaardige hond, maar geen slaafse. Zijn liefde moet je verdienen.

De Mexicaanse naakthond is kaal. Een klein toefje stug kort haar op het hoofd is toegestaan, evenals op het puntje van de staart en op de voeten. Het haar voelt stug aan en kan alle kleuren hebben. Het meest voorkomend is haar wat past bij de kleur van de huid. Maar ook haar van tegenovergestelde kleur komt voor. Bijvoorbeeld een zwarte hond met wit haar of een bronzen hond met zwart of blond haar.
De behaarde Xolo
In bijna elk nest komen behaarde pups voor. Sinds 2007 is de behaarde Xolo erkend. In sommige landen of op shows met een rasspecial mogen ze ook geshowed worden.
Met het erkennen van de behaarde honden is de genenpool voor de fok ineens een stuk groter.

De behaarde honden hebben een moderate vacht. Deze honden worden dan ook geen Powder Puff genoemd (poederdons) zoals bij de Chinese naakthond.
Er komen 3 soorten beharing voor: langharig (als in Border Collie) , middellang, en gladharig.

De honden mogen alle kleuren hebben, ook brindle en driekleur.

Perro Peruano Peludo "Bess" van D. Cawley
Karakter
De oertypes leefden in roedels met meerdere honden, zo ook de Xoloitzcuintle.
Dit roedelgedrag kan veroorza- ken dat hij moeilijk alleen kan zijn. Meestal is dit goed aan te leren, maar het dient van pup af aan goed en langzaam opge- bouwd te worden.
Naast dat er op haast alle rasbeschrijvigen van naakthonden fabeltjes en nonsens te vinden is over bijvoorbeeld het niet kunnen blaffen of de hogere lichaamstemperatuur, staan er ook nog andere dingen die beslist niet kloppen.

En daarvan is het temperament van de Xolo. Mexicanen knnen heel makkelijk op te voeden en gehoorzaam zijn, maar vaak is dat ook anders. De Mexicaan kan ook hard, zelfstandig en soms koppig zijn. Veel mensen hebben al vroeg problemen met hun pup omdat deze heel erg aan het testen gaat.

Rangorde en het spreken van een juiste, consequente en duidelijke taal naar je Xolo is heel belangrijk. Xolo's zijn erg slim en daardoor zul je ze in de opvoeding een stapje voor moeten zijn. Je moet de hond kunnen begeleiden in zijn gedrag naar andere mensen anders krijg je in plaats van een afstandelijke hond, een angstige en/of agressieve hond.
De honden zijn vriendelijk en aanhankelijk voor hun baas en zijn gezin. De Xolo hecht zich vaak sterk aan n persoon binnen het gezin. Hij is speels en vrolijk maar niet op een uitgesproken manier. De meeste honden zijn wat introvert, ze hebben plezier maar vaak zien alleen de mensen die ze goed kennen dit. Zoals elke hond houdt hij van spelletjes en de honden kunnen ook zwemmen. De honden zijn erg sportief en er kan best een tak van hondensport met ze gedaan worden.

Sporten als behendigheid of Breitensport zijn absoluut geschikt voor de Xolo. Evenredig aan zijn grote heeft de hond echt wel veel beweging nodig. 4x daags een blokje om is echt te weinig voor een fitte blije hond. Een standaard Xolo heeft elke dag een wandeling van minimaal een uur nodig en daarnaast nog de kortere wandelingen. Twee uur beweging per dag vind ik minimaal, al zal de hond als je een keer wat korter gaat, lekker op de bank blijven liggen.
De honden zijn waaks maar blaffen normaal gesproken niet veel. Indien je dit ook niet wilt zul je hier van kleins af aan aandacht aan moeten besteden. De hond op geluidjes of beestjes attent maken is absoluut niet nodig, de honden zijn zeer alert op alles.

Alle naakte honden houden van warmte, zo ook de Mexicaan. Zodra hij schijnt zal hij lekker het zonnetje op zoeken.
Sommige Xolo's hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct, meestal op kleinere dieren en vogels. Probeer al zo vroeg mogelijk op het hierkomen en gehoorzaamheid te trainen zodat je hier later profijt van hebt als je Xolo er vandoor wil achter een beestje.