Afrikaanse naakthond

Over de Afrikaanse naakthond, ook wel bekend als de Abyssinian Sand dog is erg weinig bekend. Zeker is dat ze bestaan hebben en veel historici denken dat zij de voorouders zijn van de andere haarlozen rassen die later door handelaars en scheepslui naar andere streken zijn gebracht. Er is echter geen wetenschappelijk (DNA) onderzoek naar gedaan. De honden waren klein ( 25 cm) maar waren van het zelfde type als de andere haarloze rassen. Fijn van structuur en staande oren.
De foto hieronder is een opgezette Afrikaanse Naakthond uit het Walter Rothschild Zoological Museum, Tring, England.


Afrikaanse Naakthond
Thaise Naakthond

Op internet naar naakthonden zoeken geeft af en toe het resultaat met de naam "Boran Dog". Dit ras zou bekend staan als de naakthond van Thailand. Boran betekent ancient wat zijn oudheid aan moet duiden.
Zelfs na veel speurwerk en persoonlijk contact met fokkers van andere rassen in Thailand, blijkt het tot nu onmogelijk meer over deze hond te weten te komen dan hun naam en uiterlijk.

Volgens informatie van een Thaise Ridgeback fokker aldaar, is het ras uitgestorven omdat er geen vraag naar was. De honden zouden erg veel moeite hebben gehad met het overleven in het klimaat aldaar. Ze hadden veel huidproblemen. De hond zou uiterlijk en qua grootte erg op een Xolo lijken. De honden waren donkergekleurd. Het is mogelijk dat er Xolo's via ontdekkingsreizigers of handelaars in Thailand terecht zijn gekomen en zich gemengd hebben met de lokale honden.

Via andere Thaise Ridgeback mensen hoorde ik dat men denkt dat deze haarloze honden hebben gezorgt voor de blauwe variant van het Ridgeback ras. Dit is mogelijk, maar de vachtkleur blauw komt niet (of nauwelijks) voor bij de haarloze rassen. Misschien is het zelfs wel andersom gebeurt? Er zijn in vele hondenrassen haarloze exemplaren gemeld die leden aan de ziekte color-mutant alopecia. Een haarloosheid gelinkt aan de kleur blauw. Dit is wel een recessieve eigenschap.

De stille hoop leeft dat op afgelegen plaatsen in Thailand er nog een aantal exemplaren leven.